Google+ Followers

ada org datang la..wat kopi bujang..sila minum2 dulu

hit counter

Perjalan Cinta Kami

Daisypath Anniversary tickers

::Perkembangan Permata Hati Kami::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Sila Klik Laju2 Ye ehik! :)

Search This Blog

Sunday, 3 January 2010

alamak aku nk bersalin?!!!atau aku period neh...

huh?! dgr cm suspenzi je tajuk tu kan?hehehe no la..sy cume nk citekan pengalaman sy semasa nk bersalin n dlm leveroom..huhu sungguh menakjubkan tau kawan2.bila sy terkenang kembali sy terasa mati di hidupkan semula,teruja,terkezut sume adalah..saat yang paling manis bila husben sy turut berada di sisi sy smpi la sy selamat melahirkan.sy rasa sy org yg paling betuah..TUHAN tu Maha BESAR..sy syukur sgt
citenye:
9.9.09-saya cuti masa hari tu.sb xlarat,penat.than ptg tu plak ada cekup pukul 2pm.sy pn pas sahur sy tdo semula sb perut sy n ari2 sy rasa cm sakit husben layan ps2 kat sebelah sy.bila bgn husben dh siap2.
sy :syg nk p mana?ptg kang b ada cekup

husben:nk bwk b p alamnda teman org beli kasut raya n baju raya.

sy:boleh la (dgn muka yg separuh x siap tu)

husben:b sht x?larat nk jalan?

sy:ok bebeh(bab nk jln laju je)boleh,,jap nk siap.
masa sipa tu sy tgk kat oanty sy ada darah yg cair.tp sy x pikir apa2 pn.sy cume ckp kat husben yg ada darah.dia pn cm pikir2 je..tp xkata apa.kami pn meneruskan pejalan kami ke alamanda.ngah jalan2 tu sy rasa ari2 sy perit dan sakit2..sy pn jalan slow je..benti la tgk kasut.husben pn ada yg dia bekenan kat ctu..so xpyh la sy jalan byk kedai.tp terasa nk kecing masa tunggu husben tgk kasut tu..sy ckp kat dia sy nk p toilet.nk kencing.dia pn ckp ok n hati2.
tiba je sy kat toilet tu sy kencing than tgk kat panty sy ada darah lg.kali ni agak pekat sedikit.sy pn berkata dlmhati"aku period kah??"erm dgn serta merta sy pegi kat husben n ckp kat dia.dia pn ckp "nk bersalin dh ke?"sy pn ckp "ntah la"dia mintak sy cll mak sy.
sy cll tut..tut..tut..tut:
mak:hello, knp?
sy:hello mak ada darah la td masa cek kencing..pasai pa hah?
mak:rasa sakit x?dh minum air selusuh?ni  kat pat keje ke?
sy:xskt pn.cume xlrt nk jln.xminum lg la mak.mak kata xnk berslin lg xyah minum.x.hari ni cek cuti.ptg ada cekup.
mak:erm xyah p cekup dh..p hospital terus.bwk sume barang mlm ni mak smpi sana.
sy:hah?!errr cek nk bersalin dh ke?erm ok la..
mak:hang ni jgn duk wat main..p cepat hospital.
kami pn dgn segere  gerak ke hospital.masa tu dh kol 2pm.sy pn berkata lg dlm hati"nk besalin kah aku??harap sume akan selamat"tibanya sy di hospital putrajaya pukul 2.15pm sy darftar..sementara daftar sy tgk kenyataan kat situ yg menyatakan wab bersalin FULL..alamak cm na aku nk bersalin ni.
nurse: awk rasa sakit ke?apa lg tanda2 yg ada?

sy: xpun..cume ada kuar darah.
nurse: byk ke?dr kol bapa darah tu ada
sy: dr subuh td dh sy tgk ada.
nurse: ok.awk leh masuk n baring kat bilik tu.
sy: ok. :-s
sy pn salam husben "doakan b ye"husben pn ckp "kuatkan semangat"s
dlm bilik tu sy di minta baring n nurse tu letakkan sejenis alat utk dgr denyutan nadi anak sy..sama ada tdo or sedang aktif.adalah dlm sejam kemudian doktor ppuan pn dtg kat sy n mtk sy bukak panty n dia pn cek sy nye tu..ngeengeenge,,rasanya amat la sktnya..doktor tu pn ckp "bukaan awk dh 2cm"sy rasa terkesema sebentar.
selepas beberapa jam sy di pindahkan ke wad.masa tu perut sy dh rasa tegang n skt.sakit nya dtg sekejap2..dan makin lama makin sakit.ank ku semakin x sabar nk melihat dunia.masa tu husben n mak ayah mertua sy sudah ada menemani sy.6.30pm sy semakin skt..husben pn p la ckp ngan nurse kat situ..than dia mtk sy masuk ke bilik utk cek bp cm.setelah disemak  doktor  ckp"bukaan dh 6cm"dia pegi kat husben n ckp"sediakan baju ,pempers,kain bedung,isteri awk kan dipindahkan ke leberoom"
saat bukaan sy  dr 6cm ke 9cm tu lah saat yg paling menguji kesabaran diri sy.hanya ALLAH yang sy ingt.sktnya mmng tdk  mmpu sy tahan.dlm leberoom pn sy masih berpuasa tau.tp di sbkan pose la sy mengalami kekurangan tenaga utk proses meneran.selepas beberapa kali sy teran tp tidak mengeluarkan hasil doktor pn dgn pantas mmberi bantuan termasuklah husben tercinta.dia juga xpenah putus beri sokongan.
Akhirnya tepat pukul 8.45mlm anak ibu selamat dilahirkan.sy bersyukur kerana dgn berkat dr Allah s.w.t sy dan bby selamat.
amin..


new born..saat yg di nnt


masa pantang cukup seksa




by..by

 

2 comments:

  1. alhadulillahhh...semuanya selamat. besarkan pengorbanan seorg ibu. bertarung nyawa utk melahirkan anak ke dunia :)

    btw, comel lah bby awak ayu :)

    ReplyDelete
  2. thank..nnt awk pn bakal akan menerima pengalaman seperti saya..

    ReplyDelete

www.google.com, www.yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...