Google+ Followers

ada org datang la..wat kopi bujang..sila minum2 dulu

hit counter

Perjalan Cinta Kami

Daisypath Anniversary tickers

::Perkembangan Permata Hati Kami::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Sila Klik Laju2 Ye ehik! :)

Search This Blog

Sunday, 1 September 2013

Meh Baca Doa Utk Meluaskan Rezeki



p/s: Selamat Beramal..kalau boleh sisipkan di dalam kepala teros (btl ke ayat sisipkan)
--

Belum Hari Guru Tp nk Cakap Mengenai Guru ;)

DI MANAKAH ADABMU?

Seorang yang kalian anggapkan guru, jangan jadikan beliau umpama kaunter pertanyaan, sewaktu ada masalah, baru ke kaunter, jika tiada masalah, telefon tidak pun tidak berjawab, walau berkali-kali cuba dihubungi, yang padahal dengan FB boleh sibuk, tidak susah untuk menjawab sepatah Salam. 

Adab perlu dijaga, walau siapa jua antum, kecualilah jika antum memilih untuk mufaraqah dari pimpinan atau jemaahnya. Jika antum seorang penuntut hendaklah antum punyai ADAB dalam menuntut ilmu. ADAB orang yang belajar ilmu. 

Maka, disebutkan oleh Al Imam Abu Hamid Muhammad bin Muhammad al Ghazali ath-Thusi asy-Syafi'i (Imam Al-Ghazali رحمه الله تعالى) di dalam Bidayatul Hidayah sebanyak 11 perkara berkaitan ADAB dengan guru, iaitu:

1. Apabila bertemu dengan gurunya, maka hendaklah dia (murid) mendahulukan memberi salam.

2. Jangan banyak berkata-kata di hadapan gurunya itu (terutama perkataan yang tiada kaitan dengan pelajaran).

3. Jangan ia berkata dengan barang yang tiada diizinkan dahulu oleh gurunya.

4. Jangan ia bertanya akan gurunya melainkan meminta izin terlebih dahulu daripadanya.

5. Jangan menyangkal akan perkataan gurunya itu misalnya dengan berkata, "saya dengar ustaz lain berkata …… syeikh lain berkata...( lain daripada apa yang engkau kata itu), atau sebagainya.

6. Jangan ia menyalahkan akan bicara gurunya, lalu (murid itu) merasa bahawa (dia) terlebih benar daripada (apa yang dikatakan) gurunya; atau terlebih tahu ia daripada gurunya. Maka yang demikian itu kurang adab kepada gurunya lagi kurang berkat.

7. Jangan ia berbisik-bisik dengan orang yang sama duduk (iaitu duduk bersamanya) di hadapan gurunya itu.

8. Jangan ia berpaling ke kiri dan ke kanan pada hadapan gurunya itu, (bahkan sebaliknya) hendaklah ia duduk tunduk lagi beradab seolah-olah ia di dalam sembahyang.

9. Jangan terlalu banyak pertanyaan kepada gurunya itu tatkala segan gurunya itu daripada berkata-kata (iaitu kurang suka memperkatakan atau membicarakannya), atau tatkala dia lelah (letih atau penat).

10. Apabila berdiri gurunya atau baharu hadir gurunya itu, maka hendaklah ia berdiri, kerana menta'dzimkan akan gurunya itu, dan jangan diikuti pada ketika bangkitnya itu dengan pertanyaan atau soalan. 
Dan jangan bertanya masalah pada ketika ia berjalan hingga sampai kepada tempat duduknya itu, melainkan kerana dharurat (terpaksa) maka iaitu tiada tertegah bertanya di dalamnya (pada ketika itu).

11. Jangan buruk sangka akan gurunya itu pada segala perbuatannya yang dzahir menyalahi i'tiqadnya, atau bersalahan perbuatan gurunya itu (yakni melakukan sesuatu yang lain daripada) pengetahuannya, atau dengan adatnya (yakni kebiasaannya); kerana gurunya itu terlebih tahu dengan segala hukum syara' dan segala rahsia syariat, seperti perihal Nabi Musa (عليه السلام) dan Nabi Khidir (عليه السلام).

* Teringat sewaktu menadah dahulu, tersenguk sikit, Guru percik dengan air ke muka. Tersengguk kali kedua, Guru tepuk lantai dengan kuat. Tersenguk kali ketiga, Guru halau keluar muhadharah.

Itulah kali pertama dan terakhir sang faqir dihalau keluar dari muhadharah dek kerana tersenguk sewaktu menadah kitab.

Kata Guru, "aku tak marah pasai hang mengantuk, tapi aku marah pasai hang tak jaga adab dengan kitab, kitab untuk mengaji, bukan untuk buat tidoq."

p/s: seorang ibu pn boleh jadi seorang guru kepada anak2 nye bila mereka bersama kita..so kita adalah seorang guru juga hehehe

--

Thursday, 29 August 2013

Nak Tips Wajah Muda dan Jelita?

Nak Cantik x?ingin kan wajah jelita dan muda tp xlah seperti saya.hehe

meh saya nak share sikit..ilmu ni..

PERNAHKAH ANDA TERFIKIR UNTUK CANTIK ???? 

Pernahkah anda terfikir apa yang anda amalkan sewaktu muda akan mempengaruhi kecantikan dan kesihatan anda apabila usia meningkat? Kenyataannya, pemakanan dan penjagaan diri yang baik sepanjang hidup akan membentuk personaliti yang lebih sihat di usia tua. Berikut merupakan 5 perkara berguna yang patut diambil berat dari usia muda belia:

1) Senaman membina peribadi positif - Bersenam akan meningkatkan hormon endorfin yang membantu anda mengurangkan tekanan. Dengan bersenam, risiko untuk mendapat penyakit kronik juga akan berkurangan. Di samping itu, bersenam akan membantu pengaliran darah yang lebih lancar ke permukaan kulit yang menyebabkan kulit mendapat oksigen secukupnya. Hasilnya, kulit lebih cantik dan berseri-seri. Bonus yang lain, berat badan ideal akan dikecapi sepanjang hayat.

2) Merokok menambah usia wajah anda – Tar dan nikotin dalam rokok bukan sahaja akan memberikan kesan buruk kepada paru-paru anda, malah ia mengakibatkan kulit berkedut dan kendur. Setiap kali anda menghisap sebatang rokok, bahan-bahan kimia merbahaya tersebut akan memusnahkan kapilari darah halus yang mengelakkan oksigen dan nutrien dalam darah menghampiri kulit anda.

3) Makanan berlemak akan menghantui anda di usia tua – Walaupun berat badan anda tidak bertambah sepanjang anda menikmati makanan berlemak, kesannya akan lebih ketara apabila usia anda meningkat. Ini kerana lemak tepu yang biasanya melekat pada salur darah akan meningkat dengan meningkatnya usia anda. Penyelidikan telah membuktikan lebih 90% penyakit jantung dapat dielakkan jika anda mengamalkan pemakanan sihat sejak dari usia muda.

4) Perkembangan tulang wanita akan berhenti pada usia 35 tahun – Siapa kata hanya kanak-kanak sahaja yang memerlukan susu untuk tulang yang sihat dan kuat. Sebagai wanita, penjagaan tulang anda sama penting dengan penjagaan wajah. Pengambilan harian kalsium dan vitamin D di usia 20-an dan 30-an sangat penting untuk mengelakkan keretakan tulang akibat tulang reput. Jika susah untuk anda komited pada pengambilan susu setiap hari, multivitamin dengan kandungan kandungan kalsium dan vitamin D juga memadai. Amalkan juga senaman seperti joging untuk menguatkan tulang.

5) Sayangi diri anda lebih dari orang lain – Sebagai isteri dan ibu yang berkarier, saya sering meletakkan keperluan suami dan anak sebagai perkara utama. Situasi ini tidak salah, tetapi keperluan peribadi juga sangat penting untuk kesihatan anda. Keperluan peribadi yang dimaksudkan adalah seperti rehat yang mencukupi, bersenam dan masa untuk melakukan hobi anda. Ketiga-tiga perkara ini akan mengelakkan stres dalam hidup anda sehari-hari. Jangan cuba untuk menjadi "superwoman" yang boleh melakukan semua perkara. Belajar untuk katakan TIDAK pada perkara-perkara remeh yang boleh mencuri masa santai anda. Sokongan dan bantuan suami amat penting untuk anda merealitikan masa berkualiti untuk diri sendiri.

Happy reading kay!!

Wednesday, 28 August 2013

Hari Ini Hari Khamis

Xde buat apa kan..so apa lagi berblog la kite :) big bos ke sarawak so leh la renggang2 kan badan tetang2 kan otak lembut2 kan keadaan sambil2 tu search la pe yang patot kat google utk prepairation Bday DANIA dan open house nanti. Bekas2 dh cari masa weekand lepas..so hari ni nk cari kek. ermm sebut pasak kek ni mmmng sumpah xpandai sgt nk pilih kek2..sb bukan penggemar kek yang tegar. try juga tanye kawan2 yang suka kan kek. Dia de suggest LOLA CAKE from Wondermilk. Tapi kedainya agak sakit gak kaki nk ke damansara tu.nk p sorg2 mmng la slow sikit..takaut ke mana hala p nya kan.nk mtk suami tolong paham2 je la masa nye cetek sgt. Bz memanjang.so xpe la try juga la search home made kan..

Untuk tahun ni tukar sikit selere kek tu dr kedai kek kepada home made kek. Cari punya cari BFF kita td share kan juga contoh2 kek yang menarik n blog akk yang buat kek tu. so aku pn cube2 la tgk blog tu..cantik2 kek dia buat. aku de la buat pilihan kek chocolat cadbury moist cake. tp aku ubah decorationnye menjadi bentuk lain. itu pn hasil buah kepala BFF aku juga hehe..sgt berterima kasih pada BFF aku ni. dia mmng kuat makan kek ni.so mmng sesuai sgt klu aku tanye dia.

nk tau jd apa kek tu nnt tunggu lepad majlis tu nnt.akn ku update kat sini ye.harap2 jadi lah kek tu nnt.ermm dh mcm x sabar nk tgk apa yg jd nnt.yang paling penting nia akan teruja utk potong kek tu nnt. rasa baru smlm melahirkan nia. ermm besar dh anak ibu ye...

Jom Tambah Ilmu..

Cara mencuci kemaluan dengan betul

Sememangnya, kita mencuci dengan bersih tapi bersih bukan bermakna cara kita tu betul. Penting untuk kita pastikan diri kita bersih terutamanya di bahagian sulit. Selain untuk menjaga kesihatan ia juga penting untuk memastikan amal ibadat kita seharian di terima.

Kenapa penting untuk kita bersihkan kemaluan kita dengan betul?

Ramai orang merasakan diri mereka cukup bagus dengan banyak amal ibadah, bersedekah dan lain lain tetapi masih tidak terlepas dari azab api neraka.

Saidina Abu Bakar pernah hendak menyembahyangkan mayat seorang lelaki tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya orang membukakannya. Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala kemaluan mayat lelaki itu.

Saidina Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba tiba berkata-kata, Katanya" Apakah salah ku kerana aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan" Diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, jelas dia merupakan orang yang mengambil ringan dalam hal menyucikan kemaluannya setelah selesai membuang air kecil.

Jadi macam mana kita nak bersihkan diri dengan cara yang betul?

Lelaki dan wanita berbeza caranya. Bukan basuh sekadar dengan air dan asalkan bersih je. Ada caranya….

kaum lelaki:
Selepas membuang air kecil, disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing betul betul sudah habis keluar. Lepas itu urutlah kemaluan dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran. Kemudian basuhlah dengan air sebersihnya.

kaum wanita pula:
Apabila membasuh kemaluannya, pastikan dicucikan bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih. Bukan dengan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang berbibir-bibir itu.

Betul atau tidak cara kita selama ini ? Kalau yang tak betul tu jom sama sama betulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang betul.

Dijanjikan neraka utk mereka yg tidak menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/hadas besar.
--

Tuesday, 16 July 2013

Wordless wednesday

Im flu today gara2 nasi kerabu..tong smpi itu bakal membukit dgn hingus aku..huh semoga aku boleh bertahan dhn dugaan ini..




Sent from Samsung Galaxy Note

Yeah!!!! Power Bank Kite

Thanks for groupon. Hehehe alhamdulillah dpt juga akhirnya..sonok syg sb dh senng dia nk travel jauh2..xyah ssh pkr betry low la hbs la matk la..mcm2..

Ramainye Manusia

Balik keje teros blk pekup syg..and teros ke pasar tani n bazar ramadhan hihihi sgt teruja u....ngee maklum lah for the first time sejak pose ni jejakkan kaki kat bazar

Lama tau menantikn saat indah ni (menitik ayaq mata mak aku klu baca ayat tuh) hehehe cukup teroskn penceritaan ye ayu.

Ok2...pg2 dh call syg kata jom ke pasar ptg ni cr ikn limau nipis span bedak n oblong (yummy) ...hah! Xsangka syg jwb ok.hihihi apa lagi menyegeh la aku sorg depan pc.

Smpi pasar cr la brng td..semua de siap de tambhn manu sotong n udang n bhn2 sup.tp span aku xdo..org tu xniaga agaknye.pasar pn x byk gerai..

Sooo menu buke hari ni utk syg ns kerabu ayam panggang, aku burger bakar je order oblong hbs pulak.. Xkesah lah janji de y seakan dgnnye ermm yum yum.agak x sabaq nak makan..k la tu kan..menu xleh tamak sgt nnt mmbazir..mcm aku ni jnis mmng bkn pemakan so satu menu pn dh ok.

Smpi umah mandi.solat n prepair pe yang patot sblm cter aku start satg.anyway tq so much for my syg sb sudi teman kite p bazar hari. Ciummm pipi laju2 ngeeee

Caw dulu ya..taaaaa

Monday, 15 July 2013

lagu raya??!!

baru puasa hari ke 7 dh kedengaran lagu raya. apa la radio ni..mls la nk mention radio apa kan.nnt teros panas blog aku ni ha..xnk lah mcm tu.hidup biar lah sederhana lebih baik dan lebih bahagia wink..wink..DJ lak siap suh pemanggil nyanyi lagu RAYA.mcm dh xsabo nk raya lak rasanya..haisshh.tunggu la 20 hari berpuasa baru leh pasang..kan lebih afdhal hehehe 

xkesah la..bila dengar lagu raya mula la risau prepairation utk raya satu hapa x wat lagi. mcm mana niiiiiiiii!!!!!! sayang apa perlu kite buat?perlu ke tunggu saat2 akhir utk cr segala bagai??
ermm hanya mampu mengeluh sepanjang hari utk menantikan masa yang sesuai utk mencr..

buat masa sekarang kene sebuk pikir hal keje je,,sementara anak tiada di rumah leh la tumpukan lebih sedikit utk kerja. ;P ckp mcm pekerja yang cemerlang dan berdidikasi ngeeee dh la ayu xyah nk perasan sgt.mcm la bgs sgt puiiihhh 

anyway aku harapkan sesuatu yg alin untuk tahun ini..sll klu last minit mmng susah nk dptkan saiz dengan warna yang aku nakkan.bila dh bekeluarga ni agak ssh nk dptkan warna yang sedondon utk ahli keluarga...

cintahatisayang wink..wink...

Tentang Dia

DANIA...DANIA..DANIA

Klu nak tahu DANIA sekarang tiada di sisi aku..dh melangkaui 3 minggu DANIA di kampung. Rindu kat DANIA makk aii Tuhan saja yang tahu.yeah mesti semua wanita yang menjadi ibu, mak, mommy, ummi pasti akan merasai perasaan yang sama seperti mana aku lalui saat ini..setiap pg bgn pasti terdetik perasaan sdh dan rindukan anak yang aku kandung selama 9 bulan itu. :(

Setiap hari mesti satu panggilan utk DANIA.bkn JANJI tapi PASTI hik hik dh mcm berkempen lak kan..jumaat lepas semangat amik cuti semata utk dtg tengok DANIA.Tp alangkah x bahagianye hanya sekejap sahaja.esok pagi2 buata dh kene gerak balik PUTRAJAYA.huh!! very disappointed ngan keadaan mcm tu.Ini semua sb dalam perjalanan balik syg dapt roster baru.sepatot nye sabtu tu adalah stanby tp kene 24jam lak,hadehhh..meleleh leleh ayaq lioq aku dengaq berita yg x berapa nk sedap tuh.

xpe lah dlm hati xnk pikir pasal berita tu. Lebih teruja untuk bertemu sang kekasih hati a.k.a DANIA ku huhu...perasaan untuk xsabaq nk peluk diri dia yang sudah meningkat besar itu mmng x tertahan tahan lagi dh.hehehe baru sorg..klu berderet mcm mana tuh?adakah perasaan itu sama sahaja atau sebaliknya???

Ada orang kata bila anak ramai mksudnya lebih dr 2 orang pasi perasaan kite berbeza beza kepada anak-anak kite tu. HUH! klu boleh aku xnk bergitu.:D nk menjadi ibu yang sll adil kepada anak2 hihihi berangan je tu..baru sorg yg merepek mcm anak dh 4, 5 orang ngee 

OK..ta..ta..

note: psssstt n3 ni adalah seminggu yg lalu huaaa 

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan 1434h

Salam semua..

dah 2 ramadhan pn.seperti biasa sudah 5 tahun aku menjalani puasa sebagai isteri..hehe
aku bersyukur kerana Tuhan masih panjangkan jodoh kami berdua (semoga kekal ke akhir hayat).
dugaan seorg isteri ni kadang kala besar kadang kala biasa je. cume mampu x mampu je nk jalani hidup sbg seorg isteri. insyaallah dengan berkat doa kepada Allah pasti akan ada hikmahnya kelak.

Kat sini juga aku mengambil kesempatan utk mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini akan di manfaat kan sebaik baiknya.

bila dh masuk bulan ramadhan ni selain fikirkan puasa mesti dh pikir tahun ni nk tukar langsir, lapik maje, bekas kuih baru, bj pn rasa mcm nk tambah dua tiga pasang lagi kan??? hahaha dan yg paling penting tahun ni rasa seronok lebih sb beraya belah kite sndr kan?? klu btl tekaan aku bagus lah.hahaha 

xpe2 slow..byk mase lg..mcm aku ni bj raya pn x pikir lagi nk cr warne apa.mayb beli dh siap je la.mls dh nk pikir.yang penting tahun ini beraya belah aku.cume cuti je blm dpt tahu lagi mcm mana.maklum lah husbend keje mcm tu kan.agak ssh nk dpt jwpn yg pasti.

ok la,,,nnt update lg..xde idea pg2 nk update.

Monday, 17 June 2013

Father's Day

Happy Father's Days to all my heroes (My Sayang, Abah, Ayah dan Abang Kandung Kite)
Hope you alls happy always. exspecially for my hubby Cubby. He always in my seol. Love u So much dear

Udah2 nk ucap feeling2 bkn kat sini naik geli dh aku nk menaipnye hehehe..

Smlm we alls together gether sambut Father's days. Jalan2, makan2, chill2. tambahan lak dia baru je balik dr outstation.dh lama rasa nye x jumpe dia.ye la keje mcm tu mmng ssh sikit nk spend time with me n Dania. Sedih juga kadang-kadang tu.Tp bila pikir kan Demi Negara anggap la satu tanggungjawab. Aku berbangga menjadi isteri dia.

so pe2 layan kan je pic2 ni ye..

img1371375614002.jpg

ab1img1371362197584.jpg

Monday, 10 June 2013

Trip to Langkawi

First time bersama family tercinta pergi ke Langkawi...join trip dr Selancar. Mmng best..awalnye teruje tp pertengahan nye semput makkkk tau...dh lama x jln2 sehavy ni. Klu ikut kn xlarat mmng nk tdo je dlm hotel xmo p mana2.tp ikutkn keterujaan tu mmng hilang penat..maklum la org br pertama kali nk jekak kn kaki ke Lankawi..si kenit tu pn mmng seronok je dia pkr..xde pkr lain dh...meragam juga tp sat ja..xlama sb de opah atok n mak si dia..apa2 pn layan la serb sikit pic kat sana ni..

riNDU

Dah lama x menulis di blog ni..terlalu bz dgn kerjaya smpi terlupa utk mengisi masa utk ini.apa nk wat perkara lain lebih mahu kan kederat aku.

Thursday, 4 April 2013

Final Reminder: Eis invites you to Twoo

I found an exclusive and fun way to meet new people online: Twoo.com.

Read this mail in: Bahasa Melayu, 中文, , , , and 26 other languages.

You received this mail because Eis wants to connect with ayuisda.azlan@blogger.com on Twoo. Unsubscribe.

Eis added you as a contact on Twoo and wants to connect.

Connect on Twoo
Twoo is the most fun way to meet new people in your area
Join over 10 million people

Twoo is the fastest growing network for meeting new people. Find out why over 10 million people have already joined Twoo.

Chat now

The first thing you want to do when you see a nice profile is start a conversation, right? On Twoo we promise you lots of people who are eager to have a chat. The best bit: it's free!

Mobile

Check out what is happening around you with the iPhone and Android apps. Take Twoo with you wherever you go.

Don't want to receive these e-mails in the future? Click here.
Massive Media NV, Emile Braunplein 18, 9000 Ghent, Belgium BE0834322338. info-en@twoo.com

Wednesday, 27 March 2013

Reminder: Eis added you as a contact on Twoo and wants to connect

I found an exclusive and fun way to meet new people online: Twoo.com.

Read this mail in: Bahasa Melayu, 中文, , , , and 26 other languages.

You received this mail because Eis wants to connect with ayuisda.azlan@blogger.com on Twoo. Unsubscribe.

Eis added you as a contact on Twoo and wants to connect.

Connect on Twoo
Twoo is the most fun way to meet new people in your area
Join over 10 million people

Twoo is the fastest growing network for meeting new people. Find out why over 10 million people have already joined Twoo.

Chat now

The first thing you want to do when you see a nice profile is start a conversation, right? On Twoo we promise you lots of people who are eager to have a chat. The best bit: it's free!

Mobile

Check out what is happening around you with the iPhone and Android apps. Take Twoo with you wherever you go.

Don't want to receive these e-mails in the future? Click here.
Massive Media NV, Emile Braunplein 18, 9000 Ghent, Belgium BE0834322338. info-en@twoo.com

Tuesday, 19 March 2013

Eis added you as a contact on Twoo and wants to connect

Eis added you as a contact on Twoo and wants to connect with you.

Read this mail in: 中文, ไทย, Español, Français, العربية‏, and 26 other languages.

You received this mail because Eis wants to connect with ayuisda.azlan@blogger.com on Twoo. Unsubscribe.
Eis added you as a contact on Twoo and wants to connect with you.
Connect on Twoo
Twoo is the most fun way to meet new people in your area
Join over 10 million people

Twoo is the fastest growing network for meeting new people. Find out why over 10 million people have already joined Twoo.

Chat now

The first thing you want to do when you see a nice profile is start a conversation, right? On Twoo we promise you lots of people who are eager to have a chat. The best bit: it's free!

Mobile

Check out what is happening around you with the iPhone and Android apps. Take Twoo with you wherever you go.

Don't want to receive these e-mails in the future? Click here.
Massive Media NV, Emile Braunplein 18, 9000 Ghent, Belgium BE0834322338. info-en@twoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...